Dancehall

Dancehall je vrsta glazbe koja se razvila u Jamajci 1970-tih. U početku dancehall je bio jedna verzija reggae glazbe, ali s godinama sve se više upotrebljavaju brži ritmovi, dodaju se vokali i stvara se novi zvuk. Ljudi su htijeli nešto novo i stvaraju se jednostavnije pjesme sa više popa, manje politike i manje religioznih elemenata.

Jamajkanski DJ-i su počeli upotrebljavati hip hop ritmove koji su tada preplavili Ameriku. Više se nije trebalo “repati” o kulturi i drugim stvarima umjesto upotrebe seksualnih eksplicitnih riječi, novi stil zvao se “slack”. Jamajkanska glazbena industrija oduvijek je bila poznata po tome da se upravlja po željama svojih konzumenata, počevši od sound systema 40-ih, preko ska i reggae perioda, uvijek je publika bila ta koja odlučuje o tome što želi čuti – na ovaj način dancehall predstavlja samo povratak tamo odakle je sve počelo na plesne podije.

Sly & Robbie, sa svojim session bendom Roots Radics, obilježili su početak dancehall ere obradama starih hitova. Roots Radics su uskoro postali najbolji session bend toga vremena, sastavljen od sjajnih glazbenika. Barrington Levy je uz njihovu pratnju postao prvi dancehall pjevač koji je postao zvijezda, a i Junior Reid, Half Pint i Frankie Paul. Nova generacija DJ-a zamjenila je stare velikane toasting scene: Kilimanjaro, Black Scorpio, Captain Sinbad, Shaggy, Yelloman, Eek A Mouse, Garnett Silk, Tony Rebel. Pojavili su se i ženski DJ-i, kao što su Lady Saw, Lady Shabba, Sister Nanncy.

Intenzivan razvoj tehnologije omogućio je razvoj još jednog novog žanra – ragga (raggamuffin). Ragga se radi na osnovu kompjuterski programiranih ritmova. Jedna od prvih u potpunosti kompjuterski pjesama je bila “Under Mi Sleng Teng” (Wayne Smith). Nova generacija ragga glazbenika donijela je imena kao što su Buccaneer, Capleton, Shabba Ranks, Macka B, Bounty Killer, Cobra.

Nasilje je sve česće bilo tema pjesama, i to poziv na nasilje, zatim na rasnu mržnju i homofobiju. Tek što je potpisao veliki ugovor u Europi,Buju Banton je objavio pjesmu “Boom Bye Bye” u kojoj otvoreno poziva na ubijanje homoseksualaca.
Svijet je bio zapanjen, negativne kritike su upućivane ne samo njemu već i cjelokupnoj jamajkanskoj glazbenoj industriji. Zbog svega toga se dancehall muzika našla na udaru kritika svjetskih organizacija i individualaca. Ovakva je situacija na dancehall sceni i danas, ali, srećom postoji i veliki broj izuzetaka, pjevača i DJ-a koji u svojim pjesmama propovjedaju rasnu i socijalnu jednakost i poštovanje, vraćajući se tako originalnom duhu reggae muzike.

Reggae fusion 

Reggae fusion je mix reggaea i dancehalla sa elementima drugim glabenih stilova kao što su hip hop, r&B, jazz, rock and roll, latino muzika, indijska muzika, drum and bass. Razvio je  na Jamacji, u Sj. Americi i Europi, a postao je popularan u kasnim 1990-ma.

Dancehall ples 

Dancehall muzika je postala toliko popularna da su se stvarili novi plesni pokreti zbog kojih su plesnjaci i nastupi plesača postali energičniji. Mnogi plesni pokreti koji se viđaju u hip hop videima su ustvari varijacija dancehall pokreta (npr : „Like glue“, „Pon de floor“, „ Tek weh yourself“, „Whine up“, „Dutty wine“ …).

 

Neki od najpoznatijih dancehall izvođača su Mavado, Bounty Killer, Lady Saw, Shaggy, Diana King, Spragga Benz, Beenie Man, Elephant Man, and Sean Paul.

TERMINI:

REGGAETON/DANCEHALL

PON, SRI, PET 20.30

CIJENA: 260kn/mj

Dancehall/Reggaeton/Afro DROP IN OPEN CLASS

SRIJEDA 20.00h- 40kn/h

 

Upisi na tel: 098 330 260

Stella Zaboš

Od djetinjstva se bavi  sportom.  Iskušala se u mnogo njih tijekom svog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, od koji se ističu atletika, koju je aktivno trenirala 4 godine, te karate koji je trenirala 6 godina.