Dancehall

Rezervacija termina:

Termini:

REGGAETON/DANCEHALL
PON, SRI, PET 20.30 (Grupa kreće kad se napuni)
Cijena: 45€/mj

Dancehall/Reggaeton/Afro DROP IN OPEN CLASS
SRIJEDA 20.00h (po dogovoru)
Cijena: 8€/h

Lokacija:

Vinogradska 68
Split (Žnjan – Pazdigrad)

Instruktor:

O Dancehall

Dancehall je vrsta glazbe koja se razvila u Jamajci 1970-tih. U početku dancehall je bio jedna verzija reggae glazbe, ali s godinama sve se više upotrebljavaju brži ritmovi, dodaju se vokali i stvara se novi zvuk. Ljudi su htijeli nešto novo i stvaraju se jednostavnije pjesme sa više popa, manje politike i manje religioznih elemenata.

Jamajkanski DJ-i su počeli upotrebljavati hip hop ritmove koji su tada preplavili Ameriku. Više se nije trebalo “repati” o kulturi i drugim stvarima umjesto upotrebe seksualnih eksplicitnih riječi, novi stil zvao se “slack”. Jamajkanska glazbena industrija oduvijek je bila poznata po tome da se upravlja po željama svojih konzumenata, počevši od sound systema 40-ih, preko ska i reggae perioda, uvijek je publika bila ta koja odlučuje o tome što želi čuti – na ovaj način dancehall predstavlja samo povratak tamo odakle je sve počelo na plesne podije.

Sly & Robbie, sa svojim session bendom Roots Radics, obilježili su početak dancehall ere obradama starih hitova. Roots Radics su uskoro postali najbolji session bend toga vremena, sastavljen od sjajnih glazbenika. Barrington Levy je uz njihovu pratnju postao prvi dancehall pjevač koji je postao zvijezda, a i Junior Reid, Half Pint i Frankie Paul. Nova generacija DJ-a zamjenila je stare velikane toasting scene: Kilimanjaro, Black Scorpio, Captain Sinbad, Shaggy, Yelloman, Eek A Mouse, Garnett Silk, Tony Rebel. Pojavili su se i ženski DJ-i, kao što su Lady Saw, Lady Shabba, Sister Nanncy.

Intenzivan razvoj tehnologije omogućio je razvoj još jednog novog žanra – ragga (raggamuffin). Ragga se radi na osnovu kompjuterski programiranih ritmova. Jedna od prvih u potpunosti kompjuterski pjesama je bila “Under Mi Sleng Teng” (Wayne Smith). Nova generacija ragga glazbenika donijela je imena kao što su Buccaneer, Capleton, Shabba Ranks, Macka B, Bounty Killer, Cobra.

Nasilje je sve česće bilo tema pjesama, i to poziv na nasilje, zatim na rasnu mržnju i homofobiju. Tek što je potpisao veliki ugovor u Europi,Buju Banton je objavio pjesmu “Boom Bye Bye” u kojoj otvoreno poziva na ubijanje homoseksualaca. Svijet je bio zapanjen, negativne kritike su upućivane ne samo njemu već i cjelokupnoj jamajkanskoj glazbenoj industriji. Zbog svega toga se dancehall muzika našla na udaru kritika svjetskih organizacija i individualaca. Ovakva je situacija na dancehall sceni i danas, ali, srećom postoji i veliki broj izuzetaka, pjevača i DJ-a koji u svojim pjesmama propovjedaju rasnu i socijalnu jednakost i poštovanje, vraćajući se tako originalnom duhu reggae muzike.

Reggae fusion

Reggae fusion je mix reggaea i dancehalla sa elementima drugim glabenih stilova kao što su hip hop, r&B, jazz, rock and roll, latino muzika, indijska muzika, drum and bass. Razvio je na Jamacji, u Sj. Americi i Europi, a postao je popularan u kasnim 1990-ma.

Dancehall ples

Dancehall muzika je postala toliko popularna da su se stvarili novi plesni pokreti zbog kojih su plesnjaci i nastupi plesača postali energičniji. Mnogi plesni pokreti koji se viđaju u hip hop videima su ustvari varijacija dancehall pokreta (npr : „Like glue“, „Pon de floor“, „ Tek weh yourself“, „Whine up“, „Dutty wine“ …).

Neki od najpoznatijih dancehall izvođača su Mavado, Bounty Killer, Lady Saw, Shaggy, Diana King, Spragga Benz, Beenie Man, Elephant Man, and Sean Paul.

Instruktori

Polina Mytko

Rođena je u Sankt Peterburgu, a prvo plesno iskustvo stječe u Minsku (Bjelorusija). Kao dijete je trenirala latinoameričke i suvremene plesove i pohađala satove klasične koreografije. Sa 14 godina se zaljubljuje u orijentalni ples, pohađa plesni tečaj u plesnoj školi Farangiz u Minsku, kao i grupne i privatne satove kod različitih učiteljica. Osim klasičnog orijentalnog plesa bavi se American Tribal Style i Tribal Fusion.

Nakon preseljavanja u Hrvatsku nastavlja samoobrazovanje, pohađa radionice svjetski poznatih plesačica i izrađuje plesne kostime. 2015. godine osvaja 1. mjesto na Oriental Fairytales natjecanju u Beogradu, pokreće plesni tečaj i osniva grupu OrienTale, koja upornim trudom njezinih članica se već uspjela plasirati na hrvatsku plesnu scenu i nastupiti na mnogim plesnim manifestacijama, humanitarnim eventima i kao polufinalist na tv showu Supertalent.

Pokreće i plesnu skupinu Angels dance company te nastupa na festivalima širom svijeta među ostalim kao članica Ultra Angels na festivalima Ultra Miami, Ultra China, Ultra Europe, Ultra Singapore.

Polina Mytko u Splitu i Trogiru radi kao instruktor Sambe, Orijentalnog plesa te Zumba fitnessa u Centru plesa Split.

Interesantno je da je Polina, osim uspjeha u plesnom svijetu, diplomirala matematiku na PMFu Split, te radi kao programer.

Dancehall

Radi se u manjim grupama, maximalan broj polaznika po grupi će biti 14, pa rezervirajte svoje mjesto već danas.

Vidimo se 🙂

Termini:

REGGAETON/DANCEHALL
PON, SRI, PET 20.30 (Grupa kreće kad se napuni)
Cijena: 45€/mj

****

Dancehall/Reggaeton/Afro DROP IN OPEN CLASS
SRIJEDA 20.00h (po dogovoru)
Cijena: 8€/h

Lokacija:

Vinogradska 68
Split (Žnjan – Pazdigrad)

Rezerviraj termin već danas: