Dobra tehnika plesa – odraz zdravog muškarca

Dobri plesni pokreti ne samo da govore da je muškarac zdrav već ga čine i privlačnijim ženama, pokazalo je nedavno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu britanskoga kraljevskog društva “Biology Letters”.

Ljudi intuitivno osjećaju tko su dobri, a tko loši plesači”, kaže koautor studije dr. Nick Nivi, psiholog sa Sveučilišta Northumbria.

Po prvi put su u istraživanju korištene biometrijske analize kako bi se precizno utvrdilo koje pokrete muškarci najviše izvode i kako žene na temelju njih rangiraju plesače.

Mladići koji nisu profesionalni plesači pozvani su na ples u laboratorij uz osnovni ritam bubnjeva, dok je njihove plesne figure bilježilo 12 kamera.

Ti su pokreti računalnom animacijom potom pretvoreni u virtualne modele koje su žene rangirali na ljestvici od jedan do sedam. Rezultati eksperimenta iznenadili su istraživače.

“Smatrali smo da su pokreti ruku i nogu presudni, ali to nije bio slučaj”, rekao je dr. Nivi, dodajući da su žene više pozornosti posvećivale samom tijelu – trupu, vratu i glavi te svojoj fleksibilnosti.

Neskladni pokreti koji bi se neprestano ponavljali dobili su epitet “ples starca”.

Cilj bio je utvrditi koriste li mladići iste rituale udvaranja u noćnim klubovima kao i muške životinje u divljini. U slučaju životinja, ti pokreti pružaju ženkama informacije o njihovom zdravlju, dobi, reproduktivnom potencijalu i hormonskom statusu.

“U slučaju životinja, mužjaci moraju biti fizički zdravi da bi mogli izvoditi ove pokrete. Mislimo da se isto događa s ljudima i nema sumnje da su muškarci koji mogu skladno izvoditi te pokrete mladi, sposobni i zdravi. “, naveo je Nivi.

 

Preuzeto sa: https://opusteno.rs/

Share
Tweet
WhatsApp

Novosti