Introvertima će više odgovarati pilates, a ekstrovertima zumba!

Ako vam je vježbanje dosadno, moguće je da jednostavno ne odgovara vašem tipu osobnosti. Provjerite što je bolje za vas kako biste mogli duže uživati u vježbanju!

 

Svom tipu osobnosti treba prilagoditi i vježbanje, odnosno izabrati ono koje vam više odgovara. Introverti mogu vježbati u grupi ali trebat će im i neko vrijeme na samo da povrate svoju energiju, a ekstroverti energiju dobivaju kada su u grupi.

 

Vježbe za introverte

HIIT

Stručnjak za prehranu i fitness Tom Jenane kaže kako introvertiranim pojedincima najradije savjetuje HIIT vježbe koje troše dosta energije, odlične su za sagorijevanje kalorija u minimalnom vremenskom roku, a vježbati možete i sami.  – Ako ne volite ići na grupne sate, na YouTubeu je dostupno dosta videa koji se mogu pratiti od kuće, ali pripazite da odaberete odgovarajuću razinu (početnu, srednju ili naprednu) da vam ne bude prezahtjevno ili pak premalo izazovno – poručio je Jenane.

YOGA I PILATES

Zanimljivo je da većina introvertiranih ljudi (njih 81 posto) kaže kako se često nakon vježbanja osjećaju energetski potrošeno, pa za njih joga i pilates mogu biti odlične alternative napornim vježbama. Programi nisu zahtjevni kao kod drugih oblika vježbanja, a ipak podižu energiju te jačaju i poboljšavaju fleksibilnost.

Ako na satu ima i drugih ljudi, možete se svojom prostirkom odmaknuti gdje vam god paše i smjestiti se tamo gdje se osjećate najugodnije. – Većina satova joge i pilatesa može se organizirati i u prirodi, tako da nikome ne bi trebalo biti problem uklopiti se, i svi bi se trebali dobro osjećati – rekao je Luke Hughes, direktor iz tvrtke Origym koja organizira tečajeve za trenere.

BARRE FITNESS

Kad radite ove vježbe, radite na baletnim potezima, ali u svom prostoru.  – Iako su ovakve vježbe odlične za osobno (ako treba i glasno) izražavanje, prikladne su i za nekog tko više voli svoju energiju usmjeriti k sebi i ne biti previše u interakciji s drugima – objasnila je Catie Miller, osnivačica Xtend Barre London.

 

Ona kaže da se kod ovakvog vježbanja usprkos energiji na tečaju svatko može osjećati i kao da je sam u prostoriji. – Satovi su često manje zahtjevni od drugih tipova vježbanja, a veliki se dio može odraditi i u intimnijem okruženju poput vlastitog doma – rekla je.

 

Vježbe za ekstroverte

BOOT KAMP’

Boot Camp zahtijeva timski rad, a sastoji se od zahtjevnih vježbi koje se stalno izmjenjuju budući da se radi na oblikovanju svakog dijela tijela.  – Ekstrovertirani se pojedinci mogu međusobno natjecati i tako dobiti bolje rezultate – objasnio je Tom Jenane. On kaže da su ove vježbe odlične za one koji imaju natjecateljski duh, jer tako od sebe daju maksimum pa su im i pauze sve kraće. Uz dodatni pritisak grupe, manje je vjerojatno i da ćete rano odustati od vježbanja.

PLES

Extroverti se prema stručnjacima jako dobro snalaze u satovima plesa, kao što je npr. zumba. – Ako tražite grupnu vježbu koja se ne temelji na teretani, ovakav ples je odlična opcija – smatra Luke Hughes. Polaznici plesnog tečaja, kaže, uživaju u visokoenergetskom okruženju koje nastaje kad se svi okupe, a grupa ih tjera da budu bolji i, što je najvažnije, uživaju!

 

INDIVIDUALNE VJEŽBE

Više od pola (52%) ekstrovertiranih ljudi kaže kako se ne boje riskirati i da uživaju u izazovnim situacijama. Zato je vjerojatnije da će ekstroverti prvi pokušati nešto što prije nisu i savršeni su kandidati za nove koncepte vježbanja.

Shara Tochia, suosnivačica DOSE vježbanja kaže kako polaznici na njenim treninzima uvijek nastoje iskoristiti vrijeme što učinkovitije, a najbolji za to mogu biti kombinirani treninzi – posebno za one koji su više ekstrovertirane ličnosti.  – Iako različiti ljudi imaju kondiciju na različitim nivoima, važno je zapamtiti da imaju i različite osobnosti što može utjecati i na način na koji vježbaju – zaključila je za Daily Mail.

Share
Tweet
WhatsApp

Novosti