Održan 6. Zumba za Dan žena u nedjelju u podne na Rivi!

Održan 6. Zumba za Dan žena u nedjelju u podne na Rivi!
Za početne i napredne vježbače svih generacija: djevojke, mame, žene i bake

ZDRAVLJE, koje ne košta ništa onima koji ga imaju, a sve onima koji ga nemaju, pa čuvajmo ga i trenirajmo zajedno!
Ove godine je točno 10g od kada je ekipa Centra plesa po prvi puta počela vježbati i plesati po Zumba fitness programu u Splitu te točno 20g od kada je Zumba fitness utemeljen u Kolumbiji.
Ove nedjelje u podne održan je 6. Zumba za Dan žena na bini na splitskoj Rivi, a svim sudionicama podijeljene su i ruže.
Sudjelovanje je besplatno.
U Splitu Zumba fitness se održava u Centru plesa Split ŠC Gripe, Split 3 Ruđera Boškovića 29, Fitness Centar Carpe Diem u Vukovarskoj, u Podstrani u Top Tenu te u Solinu u Guliver energiji.

VIDEO LINK ZA OBJAVU: https://youtu.be/VVvnmskXm8M

Sudjelovali su Zumba fitness licencirani Instruktori:
Enmanuel de Los Santos
Meri Tičić de Los Santos
Jasna Vidović
Stella Zaboš
Polina Mytko
Josipa Baliban
Zumba fitness licencirani DJ: Dj Daddy Cool
Što je Zumba fitness?
Zumba je trenutno najrašireniji fitness program u svijetu koji svakodnevno vježba preko 14 milijuna polaznika u 150 zemalja svijeta. U Split je zumbu prije deset godina dovela rasplesana ekipa iz Centra plesa pod vodstvom Miljena Chovana i svojim zanimljivim animacijskim koreografijama već je postala prepoznatljiva za beach party na Bačvicama i brojne plesne evente u Splitu.
Zumba je plesni aerobik s latino ritmovima. Kombinirajući brze i spore vruće latinoameričke ritmove s popularnom glazbom različitih žanrova te koristeći se jednostavnim i zavodljivim plesnim koracima zumba na zabavan način vodi kroz dinamičan intervalni trening koji pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, kardiorespiratorni sustav, smanjenje potkožnog masnog tkiva, jačanje muskulature i raspoloženje.

Zumba fitness djeluje na sve skupine mišića. Jačaju se i oblikuju noge, stražnjica, trbušna muskulatura, ruke, ramena, leđa, prsa.
Osnovni plesovi koji se najčešće komponiraju u sat zumbe su: merengue, salsa, reggaeton, cumbia, ali i tango, bachata, calypso, belly dancing, hip-hop, rock&roll, twist itd.
– Glazba, koraci i koreografija su tri elementa koja zajedno čine zumba program jedinstvenim i revolucionarnim u fitness svijetu, a time i drugačijim od aerobic programa. Sva tri elementa zasebno nisu jedinstveni ali njihova kombinacija stvara poseban, novi i dinamičan fitness doživljaj – navode iz Centra plesa.
– Atmosfera na treningu zumbe je tako vesela i zabavna, čak i onima koji se nikad nisu usudili vježbati u grupi ili nikad nisu plesali jer misle da nemaju ritma. Svima njima zumba ruši barijere i s vremenom koraci dolaze sami od sebe – dodaju.
Potrošnja kalorija
Potrošnja kalorija ovisi od osobe do osobe zbog različite težine, te intenziteta vježbanja. Generalno se govori da se na satovima zumbe potroši između 500 i 1000 kalorija, no to je veliki raspon.
– Ako ste inače aktivna osoba onda ćete vrlo brzo moći raditi naprednije oblike vježbi i iskorištavati maksimalno svaki sat i pritom se zabavljati. Zabrinjavati se oko činjenice koliko ste potrošili nije uopće potrebno jer je glavno da ste se kretali, vježbali i zabavljali. Kako sve više radimo poslove gdje sjedimo ispred računala ili televizora, krećemo se automobilom ili javnim prijevozom umjesto hodanja ili bicikla, naše tijelo žudi za fizičko aktivnošću. Svaka i mala tjelesna aktivnost je dobro došla, a posebno ako pritom se osjećate dobro i opušteno – kaže ekipa iz Centra plesa.
– Mnogo bolje ćete izgarati kalorije ako se fokusirate na to da sve pokrete i vježbe radite najbolje moguće, jer ako ste i dalje opterećeni svojim mislima s posla i nečim drugim dok vježbate, onda ne radite pokrete s punim kapacitetom mišića i realno ne trošite kalorije kako bi trebali – zaključuju.

 

Kako je nastala Zumba®

Zanimljivo je kako je Zumba nastala sasvim slučajno, za vrijeme Betovog dolaska na jedan od njegovih aerobic satova. U trenutku kada je shvatio da je ostavio aerobic glazbu kod kuće, improvizirajući je izvukao omiljeni latino cd iz ruksaka, ubacio ga u liniju i odvodio svoj prvi Zumba sat! Nakon nekoliko mjeseci, njegovi su satovi postali toliko popularni u Caliju da ga je pjevačka zvijezda Shakira unajmila kao koreografa za album “Pies Descalzos”. Službeno je Zumba nastala u listopadu 1999g.

Naoružan samo osobnom karizmom i nezaustavljivom snagom volje, Beto se odselio u Miami i 2000. godine pokušao popularizirati Zumbu u Americi. Kao i na svakom početku bilo je puno borbe, ali ubrzo su njegov inovativni stil zapazili dva poduzetnika, Alberto Perlman i Alberto Aghion. Svo troje udružili su se kako bi 2001. godine stvorili Zumba fitness, LLC – veliku tvrtku temeljenu na Betovoj fitness filozofiji.

Kada je osmislio Zumbu, Beto je znao da je stvorio fitness fenomen, no nije mogao ni sanjati da će Zumba postati svjetski fitness fenomen tako brzo. Do 2007. godine Zumba program je osposobio 10 000 voditelja u preko 30 zemalja, prodao oko 3 milijuna DVD-a, a milijun i pol ljudi tjedno je pohađalo Zumba satove.
Danas postoji preko 15 milijuna Zumba fitness polaznika na 200.000 lokacija u 186 država
RAZLIKA IZMEĐU ZUMBA FITNESSA® I AEROBICA
Zumba plesno ludilo koje je već odavno zarazilo čitav svijet, munjevitom brzinom ulazi u sve više fitness centara u Hrvatskoj te osvaja hipnotičkim ritmovima i jednostavnim ali zabavnim plesnim pokretima. Na prvi pogled, još jedna u nizu vrsta aerobica ali ako zavirimo ispod površine vidjet ćemo velike razlike između Zumbe i aerobic programa.

Zumba fitness

Glazba, koraci i koreografija su tri elementa koja zajedno čine Zumba program jedinstvenim i revolucionarnim u fitness svijetu a time i drugačijim od aerobic programa. Sva tri elementa zasebno nisu jedinstveni ali njihova kombinacija stvara poseban, novi i dinamičan fitness doživljaj!

 

Glazba
Glazba je zvijezda vodilja i najvažniji element po kojemu se Zumba program razlikuje od Aerobic programa. Mora biti energična, stvoriti osjećaj “partyja” na satu i izazvati strast polaznika!

U Zumba programu latino i internacionalna glazba mora sadržavati najmanje 70% od ukupne vrste glazbe na cd-u, tj. 4 osnovna latino ritma: salsa, merengue, cumbia i reggaeton, te sambu, rumbu, flamenco, quebretidu… dok preostalih 30% čini glazba koju voditelj sam bira (npr. orijentalna glazba, rock glazba…) i na taj način dolazi do izražaja njegova kreativnost i stil vođenja.

Zumba sat ne smije sadržavati najviše salsa pjesama ili najviše reggaeton pjesama, već mnoštvo ritmova i fuziju različitih glazbenih stilova.

Dok je najčešća glazba u aerobicu internacionalni glazbeni hitovi, a ovisno o vrsti programa mogu biti i neke druge vrste glazbe (npr:dance i r’n’b glazba za plesne vrste aerobica, latino glazba za latino aerobic itd.)

U Zumbi se izmjenjuju sporiji i brži ritmovi koji diktiraju tempo a prijelazi iz pjesme u pjesmu su odvojeni pauzama, dok su u aerobicu pjesme “umiksane” bez pauza, od sporijeg prema bržem tempu i prijelazi prate strukturu velike glazbene rečenice (32 dobe).

 

Koraci
U Zumba programu svaki od 4 osnovna ritma ima 4 osnovna koraka, pa tako u Merengue ritmu postoje specifični koraci: ,arch, beto shuffle…, u salsi: salsa right & feft, rock back…, u cumbiji: sleepy leg, sugar cane, u reggaetonu: destroza, bounce… Svaki od 4 osnovna koraka ima varijacije ruku, ritma, smjera i fitness varijaciju, a upotreba tih varijacija daje beskonačno mnogo pokreta!

U aerobicu su koraci najčešće svrstani po intenzitetu, vrsti programa, te po koracima iz plesa, pa tako razlikujemo korake niskog intenziteta (low impact): step touch, march v step…, korake umjerenog intenziteta (moderate impact): skipping, lounge.., korake visokog intenziteta (high impact): jumping jack, squat jack…, korake u izdržaju (non impact): squat…, po vrsti programa: koraci za step aerobic: basic step, straddle…, koraci za hi lo aerobic: grapewine, skipping…, koraci iz plesa: mambo, cha cha cha…

U Zumba programu je naglasak na zanimljivim ali jednostavnim koracima koji se lako prate te ih diktira anatomija pjesme, dok u aerobicu koraci mogu biti jednostavni do vrlo zahtjevni ( npr: koristi se puno okreta), te im je trajanje određeno glazbenim dobama.

 

Koreografija
Formula kojom se slaže koreografija za Zumba sat je jedinstvena u fitness svijetu a temelji se na pjesmi koja diktira korake. Svaka pjesma je podijeljena na određene dijelove: uvod, stih, refren, pauza, most… (intro,verse, chorus, bridge…). Za svaki od tih dijelova koristi se drugačiji korak (npr: u uvodu se izvodi march,u stihu se izvodi beto shuffle) , a kad se ponavlja određeni dio pjesme, koristi se uvijek isti korak (npr: u refrenu se uvijek izvodi sleepy leg korak).Svaka pjesma se sastoji od drugačijih dijelova i u svakoj pjesmi se izvode drugačiji koraci.

U aerobic programu je koreografija skup različitih koraka sastavljenih u jednu cjelinu, tj. slaže se se unutar jednog, dva ili tri bloka (velike glazbene rečenice od 32 dobe), i ponavlja se uzastopno više puta ovisno o kojoj je vrsti aerobic programa riječ.

Kako je bilo prijašnjih godina pogledajte na VIDEU: https://youtu.be/ywxb-TwT1jo

Sve informacije o lokacijama:

Centar plesa Split ŠC Gripe
www.centarplesa.hr/upisi
info@centarplesa.hr
+385 98 330 260

Share
Tweet
WhatsApp

Novosti