Ples kao anti-stres terapija

Kad netko spomene ples, među prvim asocijacijama su Ples sa zvijezdama, razni stilovi, natjecanja, šljokice, kostimi i koreografije. No, što ako nema toga svega već ples postane jedno sasvim intimno iskustvo, susret plesača i tijela, pulsirajuća energija, kapljice znoja i slobodno prepuštanje ritmu?

Freestyle ples kao anti-stres terapija

Navikli smo da ples mora imati određenu formu. Plesati ili znaš ili ne znaš. Možda imaš neki urođeni smisao za ritam, no uglavnom ako nisi otišao na tečaj u neku školu, svojim plesnim umijećem se ne usudiš pohvaliti. Ples se svodi na đuskanje u kakvom klubu uz piće u ruci ili tu i tamo koji dvokorak na svadbi.

Što je šteta. Jer ples može biti puno više od toga. Kao prvo, potrebno je razbiti iluziju da je ples nešto što se godinama uči. Istina, ne znaju svi korake nekog uvaženog i priznatog stila – cha cha, valcer, tango… Za to treba vježbati. No da bi se netko prepustio plesu ne trebaju mu sati instrukcija nego samo dopuštenje tijelu da se giba. Ono… kada se odustane od okvira da ples mora izgledati ovako ili onako i samo pustiš tijelo da se kreće. Za početak možda pobjegne neko tapkanje nogicom dok čuješ dobru pjesmu u kafiću. Možda uz malo hrabrosti i kimanje glavom uz kakav zarazan ritam na radiju. I to je ples. Ponekad u kasne noćne sate u opuštenoj atmosferi na nekoj zabavi možda si dopustiš i mrdanje bokovima i zamahivanje glavom dok kosa leti unaokolo.

To nisu naučeni koraci, to je unutarnja potreba da se krećemo. I svi znamo koliko dobrog osjećaja može donijeti.

Plešeš kako ti dođe

Nedvojbeno je da je u ljudskoj prirodi plesati. Već su i plemenski ljudi poznavali ritualne plesove, okupljali se oko vatre i prepuštali nezaustavljivom gibanju. Kroz povijest ples je imao razne forme, no jedno je zajedničko, nema razdoblja kada ples nije bio dio kulture, kao socijalni običaj, dio rituala, obilježavanja događaja ili jednostavno prilika za zabavu i veselje.

Noviji trendovi u plesnom svijetu prepoznali su tu primarnu ljudsku potrebu i potakli razvoj slobodnih stilova plesa. Takozvani freestyle u izvornom obliku. Plešeš kako ti dođe, kako se osjećaš, bez pravila i ograničenja. Ne moraš niti plesati u ritmu, ne plešeš za nikog drugog, samo za sebe.

Ima nešto jako oslobađajuće u tom pristupu. Tada plesni podij više nije pozornica gdje ti moraš pokazati neko zavidno znanje, već samo tvoj poligon za izražavanje. Možeš izraziti kako se osjećaš u tom trenutku, izbaciti nakupljeni stres, skinuti figurativni, a u životu stvarni teret s leđa pokretom, izraziti tugu, sreću, nervozu, bijes i smijeh. Na plesnom podiju za sve što ti doneseš ima mjesta. Tijelo je to koje bira što će iz njega izaći kroz pokret, ako mu samo dopustiš. Pa se prepustiš valovima energije, glazbi koja te ponese u neko sjećanje ili maštu. Možeš čak i isplesati neki problem, situaciju, iskusiti katarzu. Istraživati sebe i doživjeti unutarnji pomak koji se onda prenese na ostatak života. Sve se to može kroz ples.

Uglavnom svi koji jednom iskuse tako nešto, svidi im se. Kako i ne bi kad si nakon takvog plesa opušteniji, životniji, puniji i lakši u isto vrijeme.

Takav ples može se isprobati na radionicama (5 ritmova, tematske radionice… ), ali i u vlastitom dnevnom boravku. Zamislite kako bi vaš dan mogao izgledati ako biste ga započeli plesom? Pet minuta ujutro, plešem iz čistog gušta kako mi dođe? Za dušu? S kakvim bi osjećajem legli navečer u krevet ako bi ples u takvom obliku bio redovan dio vašeg života? Saznati možete jedino ako probate.

 

Preuzeto sa: www.womeninadria.com

Share
Tweet
WhatsApp

Novosti