Reggaeton Split

Reggaeton je urbani oblik glazbe koja ima svoje korijene u  latinskoj i karipskoj glazbi.  Njegov zvuk potječe od „Reggae en Espańol“  iz Paname (Reggae en Español je reggae i dancehall muzika snimana na španjolskom jeziku), a žanr je oblikovan i dorađen u Puerto Ricu gdje je i dobio ime.

Povijest reggaetona

Na samom početku, ova vrsta muzike bila je poznata kao španjolski reggae. Polako se počela širiti dok nije došla u Puerto rico gdje dobiva naziv reggaeton (naziv reggaeton ozvačava miješani zvuk).

Umjetnici poput El Generala, Chicho Mana, Nandoa Booma, Renata i Black Apache iz Paname smatraju se prvim DJ-evima reggaetona. El General se smatra ocem reggaetona jer je nastojao latinizirati jamajćanski reggae. U to vrijeme uobičajena praksa bila je da se stihovi jamajćanskog reggaea prevode na španjolski i pjevaju na izvorne melodije. Tako je nastao termin “španjolski reggae” ili “Reggae en español”.

80-tih i 90-tih godina 20. stoljeća reggae produkcija uzela je zamah u Panami. U to vrijeme i Portorikanci su stvorili vlastite ritmove (“riddmis”), u kojima su se mogli očitati jasni utjecaji hip-hopa i drugih stilova. Mladi su se počeli izražavati kroz pjesme,  što je javnosti osuđivala ,a  policija je u racijama zapljenjivala kazete. Tada su nastala prve reggaeton pjesme, u početku nazivane „under“ što je kratica od „underground“ (podzemlje).

“Underground” glazba je kružila putem neformalnih mreža, presnimavalo se sa kazete na kazetu, sve do sredine 1990-ih. DJ Playero je bio jedan od najpoznatijih proizvođača “underground” muzike u to vrijeme, objavivši nekoliko takvih kazeta.

Sredinom 90-ti „underground“  kazete su se počele prodavati u glazbenim prodavaonicama.

Unatoč kontroverzama, reggaeton se polako počinje razvijati.

Godine 2004. reggaeton se počeo širiti u Sjedinjenim Američkim Državama te u mnogim “zapadnim” državama. To je u prvome redu bila zasluga grupe N.O.R.E., koja je tu vrstu glazbe Amerikancima predstavila pjesmom “Oye Mi Canto”, te Daddya Yankeea, koji je objavio album “Barrio Fino” te veliki hit singl “Gasolina”. Popularnosti reggaetona, posebice u Europi, doprinio je i Don Omar sa singlovima “Pobre Diabla” i “Dale Don Dale”.

Tematika stihova reggaetona jest raznolika. Najčešće progovaraju o plesu, ljubavi, zabavi, anegdotama iz reperova života i o životnim problemima. Stihovi reggaetona slični su stihovima hip-hopa jer izvođači progovaraju o svijetu koji ih okružuje. Među njima i stihova koji su kritizirani jer eksplicitno progovaraju o seksu te o eksploataciji žena. Popularan reggaeton nastoji biti plesan, ritmičan i zabavan.

Perreo (ples na glazbu reggaetona) Kontraverze izaziva i ples na glazbu reggaetona koji se naziva perreo. Naziv perreo dolazi od španjolske riječi perro koja znači pas. Naime, ples je vrlo eksplicitan te podsjeća na jedan od položaja u seksualnom činu.

Neki od najpoznatijih izvođača su:

  • Don Omar,
  • Daddy Yankee,
  • Baby Rasta & Gringo,
  • Zion,
  • Wisin,
  • Yandel,
  • Arcangel,
  • Yomo,
  • Ken-Y,
  • De La Ghetto.

TERMINI:

REGGAETON

UTO, ČET 20:00h

CIJENA: 200kn/mj