Reggaeton

Rezervacija termina:


info@centarplesa.hr


098 330 260

Termini:

UTO, ČET 20:00h

Cijena:

35€/mj

Lokacija:

Vinogradska 68
Split (Žnjan – Pazdigrad)

Instruktor:

Polina Mytko

 

O Reggaetonu

Reggaeton je urbani oblik glazbe koja ima svoje korijene u latinskoj i karipskoj glazbi. Njegov zvuk potječe od „Reggae en Espańol“ iz Paname (Reggae en Español je reggae i dancehall muzika snimana na španjolskom jeziku), a žanr je oblikovan i dorađen u Puerto Ricu gdje je i dobio ime.

Povijest reggaetona

Na samom početku, ova vrsta muzike bila je poznata kao španjolski reggae. Polako se počela širiti dok nije došla u Puerto rico gdje dobiva naziv reggaeton (naziv reggaeton označava miješani zvuk).

Umjetnici poput El Generala, Chicho Mana, Nandoa Booma, Renata i Black Apache iz Paname smatraju se prvim DJ-evima reggaetona. El General se smatra ocem reggaetona jer je nastojao latinizirati jamajćanski reggae. U to vrijeme uobičajena praksa bila je da se stihovi jamajćanskog reggaea prevode na španjolski i pjevaju na izvorne melodije. Tako je nastao termin “španjolski reggae” ili “Reggae en español”.

80-tih i 90-tih godina 20. stoljeća reggae produkcija uzela je zamah u Panami. U to vrijeme i Portorikanci su stvorili vlastite ritmove (“riddmis”), u kojima su se mogli očitati jasni utjecaji hip-hopa i drugih stilova. Mladi su se počeli izražavati kroz pjesme, što je javnosti osuđivala, a policija je u racijama zapljenjivala kazete. Tada su nastala prve kamagra reggaeton pjesme, u početku nazivane „under“ što je kratica od „underground“ (podzemlje).

“Underground” glazba je kružila putem neformalnih mreža, presnimavalo se sa kazete na kazetu, sve do sredine 1990-ih. DJ Playero je bio jedan od najpoznatijih proizvođača “underground” muzike u to vrijeme, objavivši nekoliko takvih kazeta.

Sredinom 90-tih „underground“ kazete su se počele prodavati u glazbenim prodavaonicama.

Unatoč kontroverzama, reggaeton se polako počinje razvijati.

Godine 2004. reggaeton se počeo širiti u Sjedinjenim Američkim Državama te u mnogim “zapadnim” državama. To je u prvome redu bila zasluga grupe N.O.R.E., koja je tu vrstu glazbe Amerikancima predstavila pjesmom “Oye Mi Canto”, te Daddya Yankeea, koji je objavio album “Barrio Fino” te veliki hit singl “Gasolina”. Popularnosti reggaetona, posebice u Europi, doprinio je i Don Omar sa singlovima “Pobre Diabla” i “Dale Don Dale”.

Tematika stihova reggaetona jest raznolika. Najčešće progovaraju o plesu, ljubavi, zabavi, anegdotama iz reperova života i o životnim problemima. Stihovi reggaetona slični su stihovima hip-hopa jer izvođači progovaraju o svijetu koji ih okružuje. Među njima ima i stihova koji su kritizirani jer eksplicitno progovaraju o seksu te o eksploataciji žena. Popularan reggaeton nastoji biti plesan, ritmičan i zabavan.

Perreo (ples na glazbu reggaetona) Kontraverze izaziva i ples na glazbu reggaetona koji se naziva perreo. Naziv perreo dolazi od španjolske riječi perro koja znači pas. Naime, ples je vrlo eksplicitan te podsjeća na jedan od položaja u seksualnom činu.

Neki od najpoznatijih izvođača su:

Instruktor

Polina Mytko

Rođena je u Sankt Peterburgu, a prvo plesno iskustvo stječe u Minsku (Bjelorusija). Kao dijete je trenirala latinoameričke i suvremene plesove i pohađala satove klasične koreografije. Sa 14 godina se zaljubljuje u orijentalni ples, pohađa plesni tečaj u plesnoj školi Farangiz u Minsku, kao i grupne i privatne satove kod različitih učiteljica. Osim klasičnog orijentalnog plesa bavi se American Tribal Style i Tribal Fusion.

Nakon preseljavanja u Hrvatsku nastavlja samoobrazovanje, pohađa radionice svjetski poznatih plesačica i izrađuje plesne kostime. 2015. godine osvaja 1. mjesto na Oriental Fairytales natjecanju u Beogradu, pokreće plesni tečaj i osniva grupu OrienTale, koja upornim trudom njezinih članica se već uspjela plasirati na hrvatsku plesnu scenu i nastupiti na mnogim plesnim manifestacijama, humanitarnim eventima i kao polufinalist na tv showu Supertalent.

Pokreće i plesnu skupinu Angels dance company te nastupa na festivalima širom svijeta među ostalim kao članica Ultra Angels na festivalima Ultra Miami, Ultra China, Ultra Europe, Ultra Singapore.

Polina Mytko u Splitu i Trogiru radi kao instruktor Sambe, Orijentalnog plesa te Zumba fitnessa u Centru plesa Split.

Interesantno je da je Polina, osim uspjeha u plesnom svijetu, diplomirala matematiku na PMFu Split, te radi kao programer.


Link


Facebook


Instagram


Youtube

Reggaeton

Radi se u manjim grupama, maximalan broj polaznika po grupi će biti 14, pa rezervirajte svoje mjesto već danas.

Vidimo se

Termini:

UTO, ČET 20:00h

Lokacija:

Vinogradska 68
Split (Žnjan – Pazdigrad)

Cijena:

35€/mj

Rezerviraj termin već danas:


info@centarplesa.hr


098 330 260