Tango

U europskim gradovima tango scene okupljaju nebrojene ljubitelje ovog tradicionalnog plesa. I Split je poseban dio te kulturne mreže. Od hrvatskih gradova tu su još i Zagreb, Rijeka, Opatija, Pula, Zadar i Slavonski brod.

 

Tajna njegove stogodišnje tradicije i uspjeha krije se u specifičnoj glazbi, plesu i neponovljivom doživljaju bliskosti. U glazbi se ne primjenjuju striktna pravila i jasne ponavljajuće sheme. Koloritan je, dramatičan, pun neočekivanih varijacija i iznenađenja. Ima i dvije subkategorije: milongu (‘veseli’ ritmički tango) i vals (argentinski valcer). Kao ples otvoren je improvizaciji i slobodnoj interpretaciji, prepušten osjećajima temeljenima na raspoloženju, dobi, iskustvu i usvojenim vještinama.

 

Bliski kontakt, koncentracija i usklađenost pokreta s glazbom par dovode do osjećaja prisnosti. U konačnici partneri vode „nijemi razgovor“ čija je jednostavnost temeljena na obostranoj prisutnosti i usmjerenosti. Savjet „pleši sa svojim partnerom slijedeće tri minute kao da se poslije nikada više nećete vidjeti“ jasno ide u pravcu nesputanog pristupa tek uspostavljenom zajedništvu. Drugim riječima, ne propustite nijedan trenutak i neka plesno zavođenje bude dvosmjerno, iako ponekad nije jasno zavode li partneri dok plešu jedan drugoga ili sam tango njih zavodi.

 

Za „tugu koja se pleše“ podjednako su zainteresirani i dame i muškarci. Potpuna predanost dolazi s iskustvom i godinama. Milijuni ljudi diljem svijeta već su na prvi dodir s njim osjetili nešto dublje, neku poveznicu, tajnu vezu – un sentimento. Radi se o plesu za cijeli život i savršenom hobiju. Jednog argentinskog učitelja pitali su koje još plesove podučava osim tanga, a on je odgovorio: „tango je jedini ples!“ Naravno da nije, ali zna biti izvorom ovakve samouvjerenosti i vjernosti.

 

Ovim ste i vi pozvani u svijet neverbalne komunikacije dviju bliskih osoba, bliskih u doživljaju tanga, „nasmijanog živog bića“ koje se raduje svakom susretu s vama. Tango je filozofija koja se uvijek iznova stvara, senzualna metafora života koja pak ne traži da je pronađete. Ona je ta koja pronalazi i dok čitate ove retke već je pronašla vas.

Više informacija potražite na www.tangomimica.com.

TERMINI I CIJENA:
Uskoro…

 

Upisi online: www.centarplesa.hr/upisi

Info na tel: 098 330 260

Zvonimir Mimica

Osnivač Kluba Mimica, organizatora prvog tečaja argentinskog tanga u Splitu i dva festivala Split International Tango Festival, te potom i Splitske tango scene. Za detaljnije informacije kliknite na: Zvonimir Mimica

Alma Mimica

Licencirana fitness instruktorica (Fitnes učilište Zagreb) i licencirana Zumba® instruktorica (Hallandale, Florida, SAD).Argentinski tango igra posebnu i značajnu ulogu u njenom životu. Pristupa mu s dva umjetnička aspekta, plesnog i vokalnog.